Mall – Ansvarsfriskrivning SWE och ENG

Jag har tagit fram en enkel ansvarsfriskrivning. Jag har minimerat texten för att den verkligen ska läsas igenom av fotografen. Här finns fält för kontakt om det skulle hända något. Formuläret är anpassat och neutralt vilket gör att alla banor i hela världen kan använda det.

Jag har gjort ett på Svenska och ett på Engelska. Hoppas ni kommer ha nytta av dessa och att det ökar er säkerhet, både för fotografen och er som arrangör.

Ansvarsfriskrivning SWE Ver. 1.1

Ansvarsfriskrivning ENG Ver. 1.1

Ny lag ”filma med drönare” från den 1 aug 2017

Kameraövervakning från drönare ska inte behöva tillstånd

Så skriver Riksdagen och lagen kommer att ändras från den 1 augusti 2017.

Jag tycker det är bra och rimligt, att filma med drönare har växt oerhört fort i Sverige och att det ska krävas ett tillstånd för övervakning känns inte riktigt rätt. Det är så stor del som använder detta för nöjes skull att det behöver komma en lag om istället ”kränkande filmning” eller hur man nu ska uttrycka sig, skulle vara förbjudet.

Men samtidigt förändrar inte det något när det gäller hur du får filma med drönare på Gatebil och Mantorp Park vid stora event. Rent lagligt är det lättare att söka tillstånd men du behöver även en ackreditering för att få flyga drönare på de större eventen.

Det beror på att vid event med en stor publik innebär det också att antal drönare ökar och om bara en bråkdel av antalet drönare skulle välja att flyga samtidigt skulle katastrofen snabbt vara ett faktum. Till att börja med är det en säkerhetsrisk. Att två drönare skulle krocka med varandra eller att en drönare skulle gå sönder och falla ner på publiken är inte något som får hända.

Sen ser vi också ur ett professionellt synsätt när det gäller journalistik. Om bara ett visst antal drönare bedöms säkert vid stora event, kommer de drönare som har störst räckvidd och övriga papper i ordning (så som försäkring för tredje part m.m.) att vara de som får flyga med drönare.

Sammanfattningsvis så har inget förändrats när det gäller att filma med drönare vid Gatebil eller andra större event på Mantorp Park. I juni 2017 hade vi 5 personer med tillstånd att filma med drönare på Gatebil, en ökning från 2016 då det endast var 2st drönare.

Jag hoppas att ni förstår att jag jobbar med Gatebil och dessa regler för er och med er. För säkerheten och för att det ska skapas så bra material som möjligt som ska nå så många människor som möjligt. För att vi alla ska få ett så bra event som möjligt.

Kom dock ihåg att det finns en hel del till lagar att följa och tillstånd som ska sökas.
Detta gäller just lagen med övervakning.

Elle Andersson, Presschef Gatebil.

Källa: Riksdagen

Att flyga drönare med kamera

Det är mycket text att läsa igenom. Jag har plockat ut de bitar jag tycker är relevanta. Sen är det ditt ansvar att se till att vara påläst så du inte kommer oförberedd till ett event och blir nekad på plats. Se till att ha alla tillstånd klara i god tid.

  • Flygfotografering med drönare omfattas av kameraövervakningslagen
  • När du flyger din drönare ska du alltid kunna se den med dina egna ögon
  • Du får inte fotografera med din drönare på allmän plats
  • Flyg aldrig över folkmassor ex i parker, på torg, på festivaler och på idrottsevenemang där många människor samlas.
  • Du behöver tillstånd för att flyga inom en flygplats kontrollzon.
  • All flygfotografering som görs åt någon annan än sig själv (där det finns en specifik mottagare), oavsett om ersättning fås eller inte. bedöms kräva tillstånd.

”En kamera som är monterad på en drönare uppfyller alla rekvisit för att den ska omfattas av kameraövervakningslagen. Det konstaterades av Högsta förvaltningsdomstolen den 21 oktober 2016. Det krävs därför tillstånd från Länsstyrelsen innan en drönare får börja användas.”

SBF säger:

”Förbundsstyrelsen har beslutat att med nuvarande tolkning av lagstiftningen kommer filmning och fotografering från drönare vid SBF:s arrangemang endast tillåtas när tillstånd från Länsstyrelsen kan uppvisas.”

Att söka tillstånd hos Länstyrelsen kostar 3700kr

 Källa:
Transportstyrelsen

Länstyrelsen Östergötland

Datainspektionen

Säkerhetsutbildning Nivå 1 på Mantorp Park

Onsdagen den 31 maj är det Drift Wednesday och i samband med det håller vi en säkerhetsutbildning på morgonen. Kursens planerade tider är 08:00-10:00 och körningarna börjar kl.10:30.

Vi kommer hålla kursen i den lektionssal som finns i huvudbyggnaden/kontoret, grått hus bredvid restaurangen.

Lösenordsskyddad: Jag har gått säkerhetsutbildning Nivå 1

När ert företag eller ni som arrangör blir medlem har du full tillgång till alla uppgifter om våra fotografer. Lösenordet får du i ert välkomstmail.

Väntar du inom kort in pressansökningar till ert event? Läs vidare!

Här på SMFN hjälper vi er med ett smidigt formulär som gör att den information ni vill ha vid en pressansökan kommer med.

Ofta skickas mail in med ofullständig information vilket resulterar i ett dektektitvarbete för att veta om vi ska ackreditera den sökande eller ej.

Formuläret byggs upp efter en väl beprövad mall. Svaren skickas direkt till önskad e-postadress.

Gör vårt testformulär och se både hur smidigt det är att fylla i formuläret samt se hur tydligt svaret är som ni får till er e-post. Detta kommer underlättar ert jobb och spara tid.

Det är helt gratis så testa redan i dag. Redan övertygad? Skicka in din beställning på ett formulär redan i dag.

 

Upplägget på säkerhetsutbildning nivå 1 ändras

Efter bra tips från Johan på Onroaders så kommer vi börja utbildningen med den praktiska delen som innebär att vi går igenom de platser som är aktuella på respektive bana och vilka zoner där det är olämpligt att stå.

Detta gör att du som redan gått en säkerhetsutbildning nivå 1 kan välja att gå den på fler banor just för bangenomgången. När vi har gått igenom banan  kan ni då välja att lämna utbildningen och vi uppgraderar ert utbildningsbevis med ytterligare en bana.

Det är viktigt att du nämner i din anmälan att du bara vill vara med på bangenomgången.

Säkerhetsutbildning nivå 1 på Gröndal

I samband med Drift SM/RM så har vi satt ihop en säkerhetsutbildning på lördagkvällen 18-21. Läs mer om utbildningen här. Utbildningen är gratis för medlemmar, så välkommen med din anmälan.

Känner du att du redan har kunskapen. Kom för att dela med dig av den och dina erfarenheter. Lär känna fler fotografer och var med att skapa SMFN’s nätverk.

Säkerhetsutbildning nivå 1 på Mantorp Park

Nu är det snart dags för SMFN’s första säkerhetsutbildning nivå 1.

Ett av mina mål med SMFN är att göra vårt jobb på banan säkrare. Säkrare för både dig som fotograf men också för de funktionärer och förare som vistas på banan.

För om inte vi som fotografer sköter oss så utsätter vi andra för fara.
Det är ett av de kapitel som vi går igenom under kommande säkerhetsutbildning.

Välkommen med din anmälan!

Slipp huvudvärken när du vill kunna prestera som bäst

Att vara i en mässhall under så många dagar som Bilsport Performance & Custom Motor Show är så är det svårt att undvika vätskebrist. Så se nu till att koka upp en hemma och var förberedd, då kan jag lova att du kommer prestera ditt bästa.

Recept på vätskeersättning för vuxna

1 liter vatten
1 tsk salt
6 tsk socker eller druvsocker

Koka upp vattnet, tillsätt sockret och saltet.
Kyl vätskan snabbt och förvara i kylskåp.

Smaksätt gärna vätskeersättningen med exempelvis citron.
Då smakar den bättre och blir lättare att dricka.